ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ
Ήταν ένα τριήμερο στο οποίο μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθώ με φίλες travel bloggers που είχα καιρό να δω και παράλληλα να γνωρίσω νέα πρόσωπα. Άτομα ενδιαφέροντα, με χιούμορ, καλή διάθεση και πάθος γι’ αυτό που κάνουν. Μια παρέα που μοιράστηκε νέες γνώσεις και εμπειρίες. Μαζί μας και τις τρεις μέρες ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κιλκίς κ. Δημήτρης Τσαντάκης, που έγινε κυριολεκτικά η ψυχή της παρέας, αλλά και ο ειδικός ξεναγός, αρχαιολόγος και μουσειολόγος κ. Νίκος Ζαχαράκης. Με την δική τους πολύτιμη πληροφόρηση γνωρίσαμε την περιοχή και μάθαμε κάθε τι που αφορά την ιστορία, τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων της.
TO KIΛΚΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η πόλη του Κιλκίς αλλά και η ευρύτερη περιοχή έγινε τόπος εγκατάστασης προσφύγων από τις αρχές του 1900. Ανταλλάξιμοι Έλληνες από τις αλησμόνητες πατρίδες ήρθαν ρίζωσαν, ενώθηκαν με το υπόλοιπο Ελληνικό στοιχείο κι έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του τόπου. Όλοι μαζί διατηρούν τις παραδόσεις και τις μεταλαμπαδεύουν στην νέα γενιά. Με συλλόγους ενεργούς, στελεχωμένους από μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά που μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και τους χορεύουν με περηφάνια.
ΦΥΛΑΚΙΟ ΑΚΡΙΤΑ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ»
Πρώτη μας στάση το συνοριακό φυλάκιο στο χωριό Ακρίτα, εκεί όπου υπηρέτησε ο Κύπριος ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου και το οποίο λειτουργεί πια σαν ιστορικό μουσείο.
Η σημαία κυμάτιζε στο ψηλότερο σημείο του φυλάκιου και από το μικρό τετράγωνο άνοιγμα μπορούσες να δεις απέναντι τα βουνά και στο βάθος τα Σκόπια.
Στο εσωτερικό ήταν σαν να είχε σταματήσει ο χρόνος. Όπλα , καραβάνες, στολές, ακόμα και χαρτονομίσματα μιας άλλης εποχής σε ταξίδευαν στο παρελθόν και το αναβίωναν.
ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
Λίγο πιο πέρα, σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο, τα κοιμητήρια των νεκρών του πολέμου. Το Βρετανικό και το Ελληνικό.
Και είναι συγκλονιστικό να διαβάζεις πάνω στο μάρμαρο «a soldier of the great war known unto god».. που μόνο ο Θεός γνωρίζει ποιός είναι.. Ένας στρατιώτης που έπεσε πολεμώντας και δεν μπόρεσαν να τον αναγνωρίσουν. Και είναι τόσα που αυθόρμητα έρχονται στον νου.. αλλά δεν μιλάς.. στέκεις μόνο σιωπηλά μπροστά από την μαρμάρινη πλάκα κι αυθόρμητα τα χείλη ψελλίζουν «τιμή και δόξα, ο Θεός ας τους αναπαύει»..
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ
«Είναι αυτοί που πολεμώντας
σκεπάσανε τη γη
πάνω στ’ άρματα βροντώντας
με το ελεύθερο κορμί»
Με αυτούς τους στίχους του Δ. Σολωμού χαραγμένους πάνω στο μάρμαρο, η επιβλητική μορφή της θεάς Νίκης, στέκει και συντροφεύει τους Έλληνες νεκρούς στρατιώτες στο αιώνιο ταξίδι τους.