Ονόματα οδών

Η θυσία των Καραολή και Δημητρίου

Μιχαήλ Καραολής - Ανδρέας Δημητρίου

Ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου υπήρξαν οι πρώτοι αγωνιστές του Κυπριακού Αγώνα που καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν από τους άγγλους δυνάστες.

Ο Μιχαλάκης Καραολής γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1933 στο Παλαιοχώρι Πιτσιλιάς και ήταν το τέταρτο παιδί του Σάββα και της Παναγιώτας Καραολή. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και διορίστηκε δημόσιος υπάλληλος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον στίβο ως αθλητής του ΑΠΟΕΛ. Εντάχθηκε από τους πρώτους στην ΕΟΚΑ και πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα με την ομάδα του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη.

Στις 28 Αυγούστου 1955, μαζί με τον συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, την ώρα που παρακολουθούσε μια συγκέντρωση του ΑΚΕΛ. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Στις 28 Οκτωβρίου καταδικάσθηκε σε θάνατο, παρότι η σφαίρα που σκότωσε τον ελληνοκύπριο αστυνομικό προέρχοταν από το όπλο του Παναγιώτου. Οι Αγγλοι δεν του συγχώρησαν ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν είχε αποκαλύψει τους συναγωνιστές του.

Ο Ανδρέας Δημητρίου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1934 στον Άγιο Μάμα Λεμεσού και καταγόταν από πάμπτωχη πολυμελή οικογένεια. Φοίτησε για τρία χρόνια στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αμμοχώστου και στη συνέχεια έπιασε δουλειά σε κατάστημα εκρηκτικών και κυνηγετικών ειδών. Από μικρός αναμίχθηκε στον συνδικαλισμό και διατέλεσε γραμματέας της Συντεχνίας Αχθοφόρων. Νεαρός αγωνιστής της ΕΟΚΑ, πρωτοστάτησε στην αρπαγή οπλισμού από τις κατοχικές αρχές της Αμμοχώστου. Τα όπλα προωθήθηκαν σε διάφορες αντάρτικες ομάδες, οι οποίες μέχρι τότε ήταν εφοδιασμένες σχεδόν μόνο με κυνηγετικά. Στις 22 Νοεμβρίου 1955 κατηγορήθηκε ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε στην Αμμόχωστο τον πράκτορα της «Ιντέλιτζενς Σέρβις», Σίντνεϊ Τέιλορ. Συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο.

Στις 10 Μαΐου 1956, ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Η γενναία στάση τους μπροστά στους δημίους τους και το γεγονός της θανάτωσής τους προκάλεσαν παγκόσμια αντίδραση και κατακραυγή. Την προηγούμενη μέρα (9 Μαΐου 1956) στην Αθήνα, 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών, που ζητούσαν την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Προς τιμήν των δύο ηρώων, πολλοί δρόμοι στην Ελλάδα και την Κύπρο φέρουν το όνομά τους.

Περί Πηγών...

Ονόματα σε 53 νέες οδούς στην πόλη του Κιλκίς

Την ονοματοδοσία 53 νέων οδών στην επέκταση της πόλης του Κιλκίς αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς αποδεχόμενο σχετική εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα ονόματα προσώπων που συνέδεσαν τη δραστηριότητα και το έργο τους με τη σύγχρονη ιστορία του Κιλκίς.
palio-kilkisΜεταξύ αυτών είναι της γυμνασιάρχου Ρόζας Ιμβιώτη, των ιατρών Αθανασίου Τηλιακού και Ιωάννη Ορφανού, του καθηγητή Παναγιώτη Μουλλά, των μητροπολιτών Αποστόλου και Αμβροσίου. Επίσης θα δωθούν σε οδούς τα ονόματα των Μενελάου Λουντέμη, Σοφίας Βέμπο, Στρατή Μυριβήλη κα.
Εξ` άλλου, η πλατείας έναντι του Δημαρχείου Κιλκίς μετονομάζεται σε πλατεία Λατσιών προκειμένου ν` αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στον ομώνυμο Δήμο της Κύπρου με τον οποίο ο Δήμος Κιλκίς συνδέεται με δεσμούς αδελφοποίησης και φιλίας.
Πλήν των ανωτέρω, σε άλλες οδούς θα δωθούν τα ονόματα και των: Καπετάν Φουρτούνα (Χαραλάμπου Μπουφίδη – Κοζάρη), παπά Ευθυμίου Μυλόπουλου, Γκουντίνου (Κώστα Πεταλωτή), υπουργού Λεωνίδα Ιασωνίδη, βουλευτή Δημήτρη Ευθυμιάδη, βουλευτή Επαμεινώνδα Σωτηριάδη,  Δημητρίου Καλλιμάχου, Πινδάρου Ανδροκλή,  μακεδονομάχου Νεόκοσμου Γρηγοριάδη, στρατηγού Καλλάρη, μακεδονομάχου Γεωργίου Κακουλίδη, δημάρχου Κωνσταντίνου Σταμπουλή, δημάρχου Θεοδώρου Αμπατζόπουλου και Αντώνη Γεωργιάδη.
Στην επέκταση της πόλης ονοματοδοτούνται και οι οδοί: Ιλιάδας, Νικηταρά, Κίτσου Τζαβέλλα, Μάρκου Μπότσαρη, Αθανασίου Διάκου, Αντώνη Κατσαντώνη, Σεβαστού Κυμινήτη, Μακεδονομάχων, Βεργίνας, Θεμιστοκλέους, Μικράς Ασίας, Κοτυώρων, Διγενή Ακρίτα, Ελευθερίας, Εχεδώρου, Δημοκρίτου, Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου, Παιονίας, Θεοκλήτου Πολυειδή, Θάλειας Φλώρα – Καραβία, Κωνσταντινουπόλεως, Φαναρίου, Μητροπολίτου Χρυσάνθου Τραπεζούντος, Σαμψούντος, Ναυαρίνου, Γεωργίου Βιζυηνού, Καππαδοκίας, Ιπποκράτους, Οχυρού Ρούπελ, Παναγίας Σουμελά.
Με άλλες αποφάσεις του, στη συνεδρίαση της 10ης Αυγούστου, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς ενέκρινε:
 την ονομασία της πλατείας έναντι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς σε πλατεία Προσκόπων ως αναγνώριση της συνεισφοράς του Συστήματος Προσκόπων στην τοπική κοινωνία
 την ονομασία του γυμναστηρίου του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς σε γυμναστήριο »Κώστας Πιπερόπουλος»
 τη μετονομασία της οδού Νοσοκομείου σε οδό Χρήστου Δρέλλια.
Φωτό: kilkisbalkania.blogspot.gr

Λγος (ΠΖ)

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ
Εκ Δραχμανίου Φθιώτιδος
 Εφονεύθη την 27 Ιουνίου 1913
Όλοι καταλαβαίνουμε πως έπεσε στην μάχη του Κιλκίς, πολεμώντας τους Βουλγάρους το 1913.

Σαν μνημόσυνο αναφέρω, μερικά ονόματα Αξιωματικών που πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους και δόξασαν την Πατρίδα: 

Νικόλαος Πλαστήρας, Γεώργιος Κονδύλης, Γεώργιος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Βελισαρίου, Ν. Γεωργούλης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Ιωάννης Μεταξάς, Βίκτωρ Δούσμανης, Παναγιώτης Δαγκλής, Νικόλαος Ζορμπάς, Νικόλαος ΠλαστήραςΛεωνίδας Παρασκευόπουλος, Κωνσταντίνος Καραγιαννόπουλος, Αντώνιος Καμπάνης, Παπακυριαζής Ιωάννης,Ιωάννης ΜεταξάςΚωνσταντίνος Σαπουντζάκης, Κωνσταντίνος Καλλάρης, Κωνσταντίνος Μοσχόπουλος, Δημήτριος Ματθαιόπουλος, Νικόλαος Δελαγραμμάτικας, Φωκίων Διαλέτης, Αντώνιος Καμάρας, Ιωάννης Ζητουνιάτης, Εμμανουήλ Μανουσογιαννάκης Επαμεινώνδας Ζυμβρακάκης, Κωνσταντίνος Δαμιανός, Νικόλαος Τρικούπης, Δ. Αντωνιάδης, Δ. Σκαρπαλέτος, Σ. Γεννάδης, Κ. Μηλιώτης, Κλεομένης Κλεομένους, Ναπολέων Σωτίλης, Αλέξανδρος Σούτσος, Αντώνιος Κουτήφαρης, Ξενοφών Στρατηγός. Συνολικά οι πεσόντες στα πεδία των Μαχών ήταν 307 νεκροί αξιωματικοί, 7.918 νεκροί οπλίτες, 555 τραυματίες αξιωματικοί καί 32.587 τραυματίες οπλίτες.